Turkse van

Turkse van
actief:10/10
speels:9/10
nood aan aandacht:9/10
affectie: 9/10
luidruchtig:8/10
volgzaam:5/10
intelligent:9/10
onafhankelijk:6/10
gezondheid:8/10
verzorging:6/10
goed met kinderen:8/10
goed met dieren:8/10

De Turkse Van staat bekend om zijn liefde voor water, hetgeen je niet van elke kat kunt zeggen. 'Vans’ zijn energiek, behendig en intelligent. Het zijn zeer actieve katten die erg veel aandacht vragen en hun stemgeluid durven openzetten als ze die aandacht niet krijgen. De Turkse Van kiest zijn baasje zelf. Hou er dus rekening mee dat wanneer u een Van in huis neemt, ze zich weleens aan uw partner of uw kinderen kan gaan hechten in plaats van aan u!

Raskenmerken

De Turkse Van wordt vaak verward met de Turkse Angora, maar zet ze naast elkaar en het is makkelijk om te zien dat het om heel andere rassen gaat. De Angora is kleiner en fijner dan de Van en heeft niet het klassieke Van-patroon, een term ontleend aan de Turkse Van die wordt gebruikt om een kat die een voornamelijk wit lichaam en gekleurde kop en staart markeringen heeft, te beschrijven. De kleur mag niet meer dan 20 procent van het hele lichaam in beslag nemen. Het Van-patroon wordt beheerst door de vooral witte vlekken en een beperkt aantal gekleurde vlekken.

Sommige Vans hebben een kleurvlak tussen de schouderbladen genaamd het 'teken van Allah'. Deze 'vingerafdruk van God' wordt beschouwd als een teken van goed geluk in de islamitische landen.

© kattenrassen.eu