Turkse angora

Turkse angora
actief:9/10
speels:8/10
nood aan aandacht:8/10
affectie: 9/10
luidruchtig:3/10
volgzaam:5/10
intelligent:9/10
onafhankelijk:5/10
gezondheid:6/10
verzorging:6/10
goed met kinderen:7/10
goed met dieren:7/10

De Turkse angora is een actieve, speelse kat die veel aandacht vergt. Dit kattenras kan zeer ondeugend zijn en houdt zichzelf graag bezig, maar speelt ook graag met het huispersoneel of soortgenoten. De angora zal vaak de aandacht proberen te trekken en voelt zich de baas in huis.

De Turkse angora is vooral gekend om zijn lange, witte, zijdeachtige vacht en blauwe ogen. Vaak hebben Turkse angora's een blauw en een amberkleurig oog. Andere vachtkleuren komen voor maar zijn zeldzaam.

De angora heeft een lang en lenig lijf dat overgaat in een dikke pluimstaart.

Helaas zit in het ras ook het gen voor doofheid dat gelinkt is met de blauwe oogkleur. Sommige exemplaren met een blauw en een amberkleurig oog zijn enkel doof aan de kant van het blauwe oog.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Turkse angora gaat eeuwen terug naar de bergen van Turkije. In de late jaren 1500 werd de kat in West-Europa ingevoerd. Twee eeuwen later werden de eerste angora's naar de VS gevoerd waar ze al snel populair werden.

Bij de opkomst van de Pers boette het ras aan populariteit in en aan het begin van de 20ste eeuw stond het op het punt uit te sterven. De Turkse regering voelde zich genoodzaakt in te grijpen en zette samen met de zoo van Ankara een succesvol kweekprogramma op. De kat is nog altijd te bewonderen in de zoo van Ankara.

© kattenrassen.eu