Sphynx

Sphynx
actief:9/10
speels:10/10
nood aan aandacht:10/10
affectie: 10/10
luidruchtig:8/10
volgzaam:8/10
intelligent:10/10
onafhankelijk:3/10
gezondheid:6/10
verzorging:10/10
goed met kinderen:9/10
goed met dieren:9/10

Het Sphynx kattenras is een zogenaamde naaktkat, waarvan de kittens kaal geboren worden. Het ras komt oorspronkelijk uit Canada, maar komt intussen overal ter wereld voor en wint enorm aan populariteit in Belgiƫ en Nederland omdat de kat geen allergie zou veroorzaken. Het is nochtans aangetoond dat mensen die allergisch zijn aan katten ook reageren op de huidschilfers van de Sphynx.

De Sphynx is een zeer levendige en intelligente kat die niet liever doet dan gekke streken uit te halen en op kasten te klimmen.

De Sphynx is zeer loyaal, volgt zijn baasje overal door het huis en eist enorm veel aandacht op.

Raskenmerken

De Sphynx, ook wel de Canadian Hairless genoemd, mag er dan al naakt uit zien, maar compleet haarloos is dit raar uitziende ras zeker niet. De huid van een Sphynx is bedekt met heel kleine en zeer korte donshaartjes en als je dit 'coole' ras een aai geeft dan voelt zijn huid aan als een perzik of eerder een zeemvel. Op de oren, snuit, voeten en staart zijn de donshaartjes meestal iets langer dan op het lichaam.

Geschiedenis van de Sphynx

In het jaar 1966 werd een haarloos kitten geboren uit een huiskat in de Canadese hoofdstad, Toronto. Ongeveer terzelfdertijd in 1970 gebeurde hetzelfde op een boerderij in Minnesota in de Verenigde Staten. In het begin van het fokprogramma werd als uitkruispartner veelvuldig gebruik gemaakt van de Devon rex. Het gen dat de haarloosheid bij de Sphynx veroorzaakte was een recessief verervend gen dat echter dominant vererfde ten opzichte van het Devon rex gen, vandaar dat men dit ras gebruikte als uitkruispartner.

© kattenrassen.eu