Siamees

Siamees
actief:9/10
speels:10/10
nood aan aandacht:10/10
affectie: 9/10
luidruchtig:10/10
volgzaam:3/10
intelligent:10/10
onafhankelijk:2/10
gezondheid:5/10
verzorging:3/10
goed met kinderen:5/10
goed met dieren:6/10

Als je op zoek naar een stille kat, dan is de Siamees niets voor jou. Deze aandachtshongerige poes, heeft een erg luide miauw en zet deze graag in als hij/zij niet de aandacht krijgt die hij/zij wenst.

De Siamees is een zelfverzekerde en sociale kat die zich enorm hecht aan zijn baasje. De kat kan niet tegen alleen zijn en heeft zijn dagelijkse knuffel- en speelmomenten met zijn baasje echt wel nodig. Neem je een Siamees in huis dan zul je het dan ook geweten hebben. De kat eist zijn plaats op, op je schoot, op de bedsprei, je bureau enz. De Siamees is zeer afhankelijk van zijn baasje en als je hem te lang alleen laat gaat hij treuren (zeer luid miauwen) en zijn frustratie uitwerken op uw huisraad.

Kleuren

Siamesen komen voor in vier of meer kleuren, afhankelijk van de kattenvereniging waartoe u behoort. De CFA erkent vier Siamese kleuren: seal, chocolate, blauw en lila point.

Het Himalaya patroon, zoals de zwarte uitlopende (pootjes, oren en staart) stijl wordt genoemd, is vernoemd naar het konijn in de Himalaya dat hetzelfde jas patroon vertoont. De kleur is beperkt tot het masker, oren, poten en staart, terwijl het lichaam een lichtere kleur heeft. De concentratie van de kleur op de puntjes worden veroorzaakt door een temperatuur-gevoelig enzym dat de diepere kleur creëert op lichaamsdelen het verst van het cardiovasculaire systeem van de kat. Hoe koeler de omgeving, hoe donkerder de kleur wordt. Siamese kittens worden wit geboren en dit is waarschijnlijk te wijten aan de warmte van hun moeder.

Geschiedenis

De Siamees is een van de oudste kattenrassen ter wereld en heeft een geschiedenis zo lang en kleurrijk als de kat zelf. De Siamees is ook (misschien wel) het meest herkenbare ras op de planeet. Deze slanke katten met de prachtige baby blues en hun uitgesproken karakter zijn ontstaan in Thailand (voorheen Siam, vandaar de naam van het ras), waar ze werden gekoesterd door de leden van het koningshuis als metgezellen.

De verhalen en mythes met betrekking tot de Siamees zijn talrijk, waaronder fantasievolle verhalen die de kenmerken van de kat goed in de verf zetten. Eén zo'n verhaal vertelt hoe in de heilige tempel Siamese katten, die belast waren met het bewaken van een waardevolle vaas, hun staarten krulden rond de vaas en er met zo’n intensiteit naar staarden dat hun ogen werden gekruist (veel Siamezen kijken scheel).

Door zijn populariteit is het ras is gebruikt in de kruising met veel moderne kattenrassen, waaronder de Ocicat, Himalaya, Birmaans, Tonkinees, Snowshoe, en talloze andere Oosterse rassen.

© kattenrassen.eu