Scottish fold

Scottish fold
actief:5/10
speels:8/10
nood aan aandacht:6/10
affectie: 8/10
luidruchtig:3/10
volgzaam:8/10
intelligent:8/10
onafhankelijk:8/10
gezondheid:4/10
verzorging:6/10
goed met kinderen:7/10
goed met dieren:7/10

De Scottish fold is een intelligent en zachtmoedig kattenras dat zich makkelijk aanpast aan nieuwe mensen en omgevingen. Ze zijn loyaal en hebben de neiging zich aan één persoon in het bijzonder te binden.

De Scottish fold mag dan wel aanhankelijk zijn, maar is zeker niet 'plakkerig' en houd er meer in de nabije omgeving van het baasje te zijn, dan op de schoot te zitten. Aandacht wordt in dank aanvaard, maar enkel onder zijn voorwaarden.

Denk echter niet dat dit kattenras een deel van het meubilair is! De Scottish fold houdt best wel van een spelletje en kan zeer actief zijn.

Het ras dankt zijn naam aan de naar voren en beneden gevouwde oren die een gevolg zijn van een dominant gen dat het kraakbeen beïnvloedt. Alle katten van dit ras worden geboren met rechte oren. Pas na 3 weken zullen de oren beginnen te krullen als het katje een fold-kat is. Er bestaan dus ook Scottish fold katten zonder gekrulde oren.

Naast de gevouwde oren wordt het ras gekenmerkt door een ronde kop - die nog geaccentueerd wordt door de gevouwde oren - en grote, ronde ogen.

Vaak zal men vermijden om 2 fold-katten met elkaar te laten kweken omdat kittens met 2 fold-genen vaak congenitale osteodystrophie krijgen: aangeboren botafwijkingen die leiden tot zware problemen met het stappen.

Geschiedenis

Het ras vindt zijn ontstaan in 1961 toen een Schotse herder een kat met gevouwde oren vond in de schuur van zijn buurman. Hij noemde de kat Susie. Na onderzoek bleek dat Susie's broer ook een fold was, maar helaas verdween hij om nooit meer teruggezien te worden. De moeder had rechte oren en de vader was onbekend. Het is dus niet geweten of de vader van Susie ook fold-oren had.

Susie kreeg later zelf kittens waarvan er 2 fold-oren hadden. Er werd een kweekprogramma opgestart en het kat werd erkend. Al snel bleek echter dat de leden van het ras gemakkelijk oorproblemen kregen, waaronder doofheid die vermoedelijk gelinkt was met de vaak voorkomende witte kleur, en niet met het fold-gen.

Het ras verhuisde naar de Verenigde Staten in de jaren 1970 waar een tiental jaren later ook een langharige variant erkend werd onder de naam Highland fold.

© kattenrassen.eu