Pers

Pers
actief:2/10
speels:7/10
nood aan aandacht:9/10
affectie: 9/10
luidruchtig:3/10
volgzaam:10/10
intelligent:5/10
onafhankelijk:4/10
gezondheid:4/10
verzorging:10/10
goed met kinderen:9/10
goed met dieren:9/10

De Perzische kat is een van de meest populaire kattenrassen. Perzen zijn gekend voor hun lange haren, platte snuit en lief karakter. Dit kattenras zal niet in de gordijnen klimmen of de hele dag achter denkbeeldige vliegen vangen en is de ideale partner als je op zoek bent naar een rustige huisgenoot. Sommigen bestempelen Perzische katten als "meubilair met haar", maar ook Perzen hebben nu en dan nood aan spelen.

Een Pers is een intelligente kat die minder nieuwsgierig is als andere soortgenoten.

Perzen hebben een fijn lichaam met een lange, zijdeachtige vacht die uitloopt in een dikke pluimstaart. Typisch is de ronde kop met korte snuit.

Perzen vergen echter heel wat verzorging. Door de lange, zijdeachtige vacht vraagt een dagelijkse borstelbeurt om klitten te voorkomen. Ook de ogen zorgen vaak voor problemen omwille van problemen met afgesloten traankanalen die te wijten zijn aan de korte snuit. Dagelijks proper maken van de ogen is dan ook een must.

In een poging een zo kort mogelijke snuit te kweken zijn sommige kwekers helaas te ver gegaan. De korte snuit maakt veel perzen voorbeschikt tot ademhalingsproblemen, tranende ogen en geboorteproblemen. De jongen hebben een dusdanig vervormde kop dat ze moeilijk door het geboortekanaal kunnen. Vooral de Amerikaanse fokkers durven te overdrijven in hun drang een extreem korte snuit te kweken.

Perzen komen in alle kleuren van de regenboog: er zijn meer dan 80 variëteiten beschikbaar.

Geschiedenis

Onderzoekers menen dat het recessieve gen voor lange haren spontaan ontstond door een mutatie in de kattenpopulatie van het gebergte in het toenmalige Perzië (nu Iran).

De Italiaanse reiziger Pietro della Valle bracht katten uit Perzië met "lange haren en een glanzende, zijdeachtige vacht" naar Europa in de 17de eeuw.

In deze beginjaren werden Perzen en angora's vaak onderling gekruist. In de 19de eeuw werd er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen beide rassen.

Aan het einde van de 19de eeuw werd de kat ook in Amerika ingevoerd.

De Pers werd echt populair aan het begin van de 20ste eeuw. Koningin Victoria van Engeland bezat toen 2 blauwe Perzen.

Ook nu nog is de Pers een van de meest populaire rassen.

© kattenrassen.eu