Maine Coon

Maine Coon
actief:7/10
speels:9/10
nood aan aandacht:7/10
affectie: 9/10
luidruchtig:3/10
volgzaam:9/10
intelligent:8/10
onafhankelijk:8/10
gezondheid:10/10
verzorging:8/10
goed met kinderen:9/10
goed met dieren:9/10

Geen enkel kattenras heeft een monopolie op liefde en genegenheid, maar er moet toch een goede reden dat de Maine Coon zijn plaatsje heeft veroverd tot één van de meest populaire rassen in de wereld. Maine Coon liefhebbers zeggen dat zijn populariteit vooral te danken is aan zijn grote omvang, zijn intelligentie, zijn weelderige vacht, zijn winterhardheid en zijn trouw aan het baasje.

Naast al die wonderlijke kenmerken is de Maine Coon één van die zeldzame katten die gefascineerd zijn door water. Hun prachtige vacht is bovendien waterafstotend.

Raskenmerken

De Maine Coon is het grootste kattenras binnen de categorie van de huiskatten. Een Maine Coon doet er drie tot vier jaar over om te volgroeien. Brown tabby is de meest voorkomende kleur en patroon, Maine Coons komen voor in een grote verscheidenheid van kleuren.

De zware all-weather vacht die korter is op de schouders en langer op de lijf, maakt dat de kat groter lijkt dan hij werkelijk is. De vacht is eerder glad en zijdezacht dan donzig in tegenstelling tot andere langharige rassen. Fokkers adviseren gewoonlijk een tweewekelijkse kambeurt met een goede stalen kam.

Geschiedenis

De Maine Coon is een Amerikaans ras dat al minstens op het nieuwe continent aanwezig was sinds de koloniale tijd.

Verschillende verhalen over het ontstaan van dit kattenras doen de ronde, maar de meeste mogen waarschijnlijk naar het rijk der fabelen verwezen worden. Waarschijnlijk brachten de eerste kolonisten langharige katten mee die hun schepen muizenvrij moesten houden.

In de late 19de eeuw werd het ras - als een van de eerste kattenrassen - officieel erkend.

© kattenrassen.eu