Karthuizer

Karthuizer
actief:6/10
speels:7/10
nood aan aandacht:7/10
affectie: 8/10
luidruchtig:2/10
volgzaam:8/10
intelligent:9/10
onafhankelijk:6/10
gezondheid:8/10
verzorging:5/10
goed met kinderen:8/10
goed met dieren:8/10

De Karthuizer of Chartreux is een uitstekende huisgenoot. Ze zijn vriendelijk, loyaal en erg stil. De Karthuizer is heel aanhankelijk en kruipt graag op de schoot, maar hij kan ook speels uit de hoek komen.

De Chartreux heeft een goed gevoel voor humor en speelt graag met bekenden. Intelligent als hij is zal hij snel zijn eigen naam herkennen en komen wanneer hij geroepen wordt... en er tenminste zin in heeft! Als er een muis in de buurt is komt hun natuurlijke jachtinstinct naar boven.

De Karthuizer is bij uitstek gekend om zijn prachtige, half-langharige, pluizige, dubbele blauwe vacht die een wekelijkse borstelbeurt vergt. De koperen tot goudkleurige ogen steken fel af.

Geschiedenis

De Karthuizer vindt zijn oorsprong in het Grand Chartreux klooster in Frankrijk. Het klooster ontstond in 1084, maar volgens de verhalen werden de eerste katten er pas meegebracht door terugkerende kruisvaarders aan het einde van de 13de eeuw. De katten werden door de monniken gekweekt op hun blauwe kleur, maar ook op stilheid zodat ze het gebed en de meditatie niet konden verstoren.

De moderne geschiedenis van het ras begint in de jaren 1920 toen 2 gezusters een kolonie verwilderde blauwe katten ontdekten op een eiland net voor de Franse kust. Ze besloten met de katten te kweken op de kenmerken van het oude beschreven ras.

© kattenrassen.eu