Havana Brown

Havana Brown
actief:7/10
speels:8/10
nood aan aandacht:10/10
affectie: 9/10
luidruchtig:3/10
volgzaam:7/10
intelligent:10/10
onafhankelijk:4/10
gezondheid:6/10
verzorging:3/10
goed met kinderen:7/10
goed met dieren:7/10

De Havana Brown is een fantastische kat met een unieke persoonlijkheid. Dit zeldzame kattenras is nog steeds één van 's werelds best bewaarde geheimen. Ondanks zijn relatieve onbekendheid heeft de Havana Brown een stevige aanhang van enthousiaste liefhebbers opgebouwd. Havana Browns zijn aanhankelijk, zacht, zeer intelligent, en, in tegenstelling tot hun Siamese landgenoten, heel erg rustig. Ze zijn opmerkelijk flexibele en aangename katten die zich makkelijk aanpassen aan hun omgeving. De Havana Brown kan zeer goed met kinderen overweg. Het stemgeluid is zacht en stil.

Havanas hebben nood aan menselijke interactie. Krijgen ze die niet dan worden ze ongelukkig. Ze hunkeren naar aandacht van hun menselijke metgezellen.

Apporteren is één van de favoriete spelletjes van de Havana Brown, en je ziet ze dan ook vaak rondlopen met een speelgoedje of sok in hun mond.

Raskenmerken

De Havana Brown heeft een distinctieve snuit, rijke kleuren, expressieve ogen en grote oren. De Havana's vacht is ook onderscheidend. De kleur van de vacht is warm bruin zijn, neigt soms naar rood-bruin of mahonie.

Geschiedenis

De Havana Brown is, net als de Siamees, afkomstig van het mysterieuze land van Siam (Thailand). De zeldzameHavana Brown is in de jaren '50 in Engeland ontstaan door het kruisen van Siamezen met zwarte Oosterse Kortharen en een Blauwe Rus. Men probeerde een geheel bruinkleurig (Chestnut brown) ras te fokken dat men uiteindelijk Havana Brown noemde omdat de kleur overeen kwam met de kleur van het Havana konijnenras. Andere 'historici' beweren dat de naam is gekozen owv de vergelijkbare kleur van Havana sigaren.

foto © Dave Scelfo (wikipedia - CC2.0)
© kattenrassen.eu