Europese korthaar

Europese korthaar
actief:6/10
speels:6/10
nood aan aandacht:6/10
affectie: 6/10
luidruchtig:8/10
volgzaam:6/10
intelligent:8/10
onafhankelijk:7/10
gezondheid:8/10
verzorging:5/10
goed met kinderen:8/10
goed met dieren:8/10

De Europese korthaar (soms ook Keltische korthaar genoemd) heeft een krachtig en gespierd lichaam. Zoals zijn naam laat vermoeden is het een kortharig kattenras dat van gemiddelde grootte is. De Europese korthaar heeft een dichte, zachte vacht die in alle kleuren en patronen kan voorkomen en die weinig onderhoud nodig heeft. De ogen zijn geel, groen of oranje. Blauwe ogen zijn toegestaan als de vacht wit is.

Dit ras heeft een stevige ronde kop.

Het ras geniet buiten Scandinaviƫ weinig populariteit. Vaak worden straatkatten verkeerdelijk als Europese korthaar bestempelt, maar het gaat wel degelijk om een erkend kattenras.

Het is moeilijk om het temperament van de Europese korthaar te omschrijven: sommige individuen zijn rustig en aanhankelijk terwijl andere juist heel actief en speels zijn. Over het algemeen zijn het intelligente katten die goed kunnen opschieten met kinderen en met andere huisdieren.

Geschiedenis

De Europese korthaar heeft zijn wortel in het oude Rome. Toen de Romeinen Europa veroverden namen ze hun katten mee.

Het ras ontstond in Zweden waar fokkers begonnen te kweken met mooie, maar rasloze katten. Het resultaat was de Europese korthaar. Het ras is vrij populair in de Scandinavische landen.

© kattenrassen.eu