Egyptische mau

Egyptische mau
actief:10/10
speels:10/10
nood aan aandacht:8/10
affectie: 9/10
luidruchtig:8/10
volgzaam:3/10
intelligent:9/10
onafhankelijk:6/10
gezondheid:7/10
verzorging:3/10
goed met kinderen:6/10
goed met dieren:6/10

De Egyptische Mau heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht omwille van zijn mooie gevlekte vacht en - vooral - door zijn temperament en zijn lieve, maar gereserveerde persoonlijkheid.

Mau's houden ervan te spelen en te jagen. Het is één van de weinige kattenrassen dat van apporteren houdt. Een Mau die buiten gelaten wordt zal zich snel specialiseren in het vangen van muizen, vogels en andere kleine dieren.

De Mau is een lenige, sportieve en zeer snelle kat: er werd ooit een Mau geklokt aan 45km/uur.

De Egyptische Mau heeft typisch een stille en melodieuze stem die hij zal gebruiken als het bakje leeg is. Het is een kat die zich aan de familie kan binden en niet opgezet is met vreemden.

Het meest uitgesproken kenmerken van het ras zijn de onregelmatig verspreide vlekken in de vacht. Het is het enige kattenras met een natuurlijk vlekkenpatroon.

Er bestaat een grote verscheidenheid in het uitzicht van de vlekken tussen de individuen: ze kunnen groot of klein en rond of langwerpig zijn. De donkere vlekken contrasteren sterk tegen de lichtgekleurde vacht. Op de kop heerst het tabby patroon met een uitgesproken M op het voorhoofd en op de wang is er een dubbele mascara lijn.

De Egyptische Mau heeft weinig verzorging maar veel aandacht nodig.

Geschiedenis

De Egyptische Mau is een van de oudste kattenrassen. De voorvaders van het ras sieren oude Egyptische schilderijen en beeldhouwwerken die dateren uit 1500 voor Christus. Er zijn afbeeldingen van katten die meegingen op eendenjacht, vermoedelijk komt daar hun nog steeds uitgesproken jachttalent van.

Mau's namen aan deel aan Europese kattenshows aan het begin van de 20ste eeuw. Zoals veel andere rassen stond ook de Mau op de rand van het uitsterven aan het einde van de tweede wereldoorlog. Mede door de inspanningen van de Russische prinses Nathalie Troubetskoy kwam het ras er weer bovenop en werd het verspreid naar de Verenigde Staten.

Mau is het Egyptische woord voor kat.

© kattenrassen.eu