Burmees

Burmees
actief:9/10
speels:10/10
nood aan aandacht:9/10
affectie: 10/10
luidruchtig:8/10
volgzaam:3/10
intelligent:9/10
onafhankelijk:4/10
gezondheid:6/10
verzorging:3/10
goed met kinderen:9/10
goed met dieren:9/10

De Burmees is een amusante, speelse en super-slimme huiskat. Het is de perfecte interactieve kat voor thuis, kortom elke plaats waar mensen behoefte hebben aan liefde en de nodige dosis entertainment. Burmezen zijn net zo actief en speels als de Siamees. Het zijn zeer toegewijde katten die zeer loyaal en mensgericht zijn.

Het temperament verschilt tussen mannetjes en vrouwtjes. De vrouwtjes zijn zeer nieuwsgierig, actief, en zeer emotioneel betrokken bij hun familie. De wispelturige mannetjes houden ook van hun baasje maar zijn een stuk rustiger. Ze vinden het leuk om te luieren, meestal bovenop het boek dat jij aan het lezen bent, je krant of je laptop. Ze nemen het leven zoals het komt.

De Burmees is uitstekend geschikt voor huishoudens met kinderen. Hij zal zich zonder veel tegenzin laten oppakken, rondrijden in kinderwagens en zelfs op laten tutten.

Burmezen hebben een uniek en rauw stemgeluid dat hij graag gebruikt om te converseren. Ze zijn echter minder spraakzaam dan hun Siamese verwanten.

De Burmees wordt gekenmerkt door een prachtige, korte, zijdeachtige, seal-point vacht (donkere uiteinden van poten, staart en kop). Oorspronkelijk was de Burmees enkel in chocolade-kleur te krijgen, maar andere kleuren, zoals blauw en lilac komen nu ook voor.

Geschiedenis

De Birmaanse saga begon in 1930 met een vrouwelijke kat genaamd Wong Mau. Deze bruine kat werd uit Yangon, Myanmar (het vroegere Birma) naar de Verenigde Staten gebracht door een Amerikaanse marine arts genaamd Dr. Joseph Thompson.

Thompson bracht tijd als een boeddhistische monnik in Tibet en raakte gefascineerd door de kortharige, bruine katten die in het gebied overvloedig aanwezig waren. Deze katachtigen, die 'koperkatten' werden genoemd kwamen al eeuwen voor in hun geboortestreek. Ze werden beschreven en geïllustreerd in het Thaise boek the Cat-Book Poems dat dateert van tussen 1350 en 1767. Volgens de legende is de Burmees een afstammeling van een ras dat ooit werd aanbeden in Burmese tempels als de belichaming van de goden.

Thompson was zo ingenomen met de unieke bruine vacht van Wong Mau en haar charmante persoonlijkheid dat hij besloot met haar te gaan fokken. Aangezien hij geen mannetje had meegebracht liet hij Wong Mau paren met een seal-point Siamees genaamd Tai Mau en zo ontstond de Burmees.

Het ras werd officieel erken in 1957.

Burmezen worden nu ook nog gekruist met Siamezen, maar deze katten worden nu als een apart ras erkend: de Tonkinees.

© kattenrassen.eu