Blauwe Rus

Blauwe Rus
actief:7/10
speels:7/10
nood aan aandacht:6/10
affectie: 7/10
luidruchtig:3/10
volgzaam:8/10
intelligent:9/10
onafhankelijk:9/10
gezondheid:8/10
verzorging:4/10
goed met kinderen:6/10
goed met dieren:6/10

De blauwe Rus is een aanhankelijke familiekat die eerder terughoudend is tegenover vreemden. Nog meer dan andere katten houden ze van routine en kunnen ze niet goed om met verandering. Blauwe Russen zijn rustige, onafhankelijke en intelligente katten die zeer kieskeurig zijn over hun kattenbak.

De blauwe Rus is een kattenras dat - in vergelijking met andere katten - vrij makkelijk dingen aan te leren is.

Het meest typische kenmerk van de blauwe Rus is uiteraard zijn donzige, uniform blauw-grijze vacht. De haarschachten hebben een zilverkleurige punt wat zorgt voor het glanzende aspect van de vacht.

De blauwe Rus heeft grote, ronde en groene ogen, een wigvormige kop en grote, puntige oren. Hun lenig en slank lichaam geeft de kat een elegant uiterlijk.

Geschiedenis

De geschiedenis van de blauwe Rus is omhuld in mysterie. Volgens sommigen ontstond het ras in de buurt van Archangelsk in Noord-Rusland en werd ze ingevoerd in Europa in de jaren 1800. Volgens de legende stamt de blauwe Rus af van de koninklijke katten van de Russische tsaren.

Het ras werd voor het eerst tentoongesteld in Engeland in 1875. Begin 20ste eeuw werd de kat ingevoerd in de Verenigde Staten.

Tijdens de tweede wereldoorlog kreeg het ras het moeilijk en was het bijna uitgestorven. Een intensief kweekprogramma bracht de populatie er terug bovenop.

© kattenrassen.eu