Amerikaanse draadhaar

Amerikaanse draadhaar
actief:7/10
speels:8/10
nood aan aandacht:7/10
affectie: 9/10
luidruchtig:6/10
volgzaam:5/10
intelligent:8/10
onafhankelijk:7/10
gezondheid:7/10
verzorging:4/10
goed met kinderen:7/10
goed met dieren:7/10

De Amerikaanse draadhaar is een aanhankelijke kat die veel nood heeft aan aandacht en affectie. Het is een zeer actieve kat, die echter ooit vervelend wordt.

Draadharen zijn erg nieuwsgierige katten die niet terugdeinzen hun baasje door het huis te volgen en hem op te beuren wanneer dat nodig is.

Ze hebben een goed ontwikkeld gevoel voor humor en houden ervan in het midden van de belangstelling te staan.

Dit kattenras dankt zijn naam uiteraard aan zijn draadharige, korte en hard aanvoelende vacht met haren die aan het einde gekruld of gebogen zijn. In tegenstelling tot andere rassen zoals de Cornish rex is het gen voor de draadharige vacht dominant.

De vacht is beschikbaar in tientallen kleuren en variƫteiten en behoeft nauwelijks verzorging.

Geschiedenis

Zoals de naam laat vermoeden ontstond dit ras in de Verenigde Staten. In de jaren 60 werd in New York een Amerikaans korthaar katje geboren met ruwe haren. De afwijkende vacht bleek ontstaan te zijn door een spontane mutatie die dominant overerfde (in tegenstelling tot recessieve overerving is er slechts 1 allel nodig om het kenmerk tot uiting te laten komen). Deze stamvader kreeg de toepasselijke naam Adam en werd gekocht door een fokker die hem kruiste met andere Amerikaanse kortharen om het nieuwe ras te ontwikkelen.

foto © Heikki Siltala (CC3)
© kattenrassen.eu