Abessijn

Abessijn
actief:10/10
speels:10/10
nood aan aandacht:9/10
affectie: 8/10
luidruchtig:3/10
volgzaam:2/10
intelligent:8/10
onafhankelijk:5/10
gezondheid:4/10
verzorging:5/10
goed met kinderen:6/10
goed met dieren:10/10

Abessijnen zijn niet geschikt voor mensen die een decoratieve kat willen die mooi bij het interieur past of die een kat willen die ervan houdt te worden opgepakt en geknuffeld. Abessijnen zijn moedig, nieuwsgierig en levenslustig. Ze houden er niet van om opgepakt te worden en zullen worstelen voor hun vrijheid. Dit betekent niet dat de Abessijn afstandelijk is. Abessijnen kunnen zichzelf vrolijk vermaken, maar zijn het meest gelukkig als ze betrokken worden bij alle aspecten van je leven. Ze zoeken vooral toenadering tijdens de etenstijd: rond etenstijd zal de Abessijn niet rond het baasje weg te slaan zijn.

Abessijnen hebben de reputatie de clowns van het kattenrijk te zijn en dat is niet geheel onterecht. Ze strijken neer op de schouders, kruipen onder dekens en zitten luidruchtig te spinnen op de schoot om dan plots weg te racen om denkbeeldige vliegen na te jagen of om met een hoge sprong op de bovenste plank van de boekenkast te springen. Geen afgesloten ruimte of kast is veilig voor hun behendige poten en onderzoekende geesten.

Raskenmerken

De Abessijn heeft een getickt tabby of agouti patroon. De opvallende verschijning van de vacht komt voort uit de combinatie van de kleuren op elke haarschacht. De lichtere of grondkleur ligt het dichtst bij de huid en elke haarschacht heeft donkergekleurde banden die contrasteren met lichter gekleurde banden. De haarschacht eindigt met een donker uiteinde.

Abessijnen hebben weinig genetische afwijkingen, maar net als hun langharige tegenhanger de Somali, zijn ze gevoelig voor tandvleesontsteking en tandbederf. Abessijnen en Somali's zijn ook vatbaar voor amyloïdose, een erfelijke nierziekte.

© kattenrassen.eu